Zdroj: Unsplash

Mramorová hrníčková bábovka (do 1 hod, 16 porcí)

Receptů na bábovku je nespočet! My pro vás máme klasiku v podobě mramorové hrníčkové bábovky a mazanec– jejich příprava je velice snadná! :)

SUROVINY (16 PORCÍ): 

  • cukr 1 hrnek

  • vejce 2 ks

  • olej 1/2 hrnku

  • polohrubá mouka 2 hrnky

  • mléko 1 hrnek

  • prášek do pečiva

  • vanilkový cukr

  • kůra z citronu

  • kakao

POSTUP

  1. Smíchejte cukr s vejci, přidejte olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promíchejte.

  2. Rozdělte těsto do dvou misek. Do jedné misky přidejte podle chuti nastrouhanou kůru z citronu (nejlépe v bio kvalitě).

  3. Do další misky s těstem dejte holandské kakao také podle chuti.

  4. Nalijte do vymazané formy a pečte na 200 °C 45–50 min.

  5. Po upečení ještě horkou vyklopte na talíř. Krájejte vlažnou.

Dobrou chuť!photo-1515192337774-033dac0ed561Zdroj: Unsplash

 

Velikonoční mazanec v Ingenio hrncích 

SUROVINY :

  • 750 g polohrubé mouky

  • 2 vejce

  • 150 g cukru krupice

  • 125 g másla

  • 350 ml plnotučného mléka

  • 3/4 kostky droždí (cca 30 g)

  • 1 lžíce cukru moučka

  • špetka soli

  • 100 g vlašských ořechů

  • kůra z 1 citronu

  • 1 vejce na potření

  • hrst vlašských ořechů na posypání

POSTUP: 

  1. Mléko ohřejte tak, aby bylo lehce vlažné. Rozmíchejte do něj 1 lžíci cukru moučka a rozdrobte droždí. Nechejte odpočívat na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Takto je droždí připraveno k použití.

  2. Mezitím si připravte hnědé máslo. Jeho příprava chce trpělivost a musíte dávat pozor, abyste máslo nepřipálili. Máslo nakrájejte na plátky a dejte do hrnce na plotnu. Na mírnou teplotu zahřívejte.Máslo se přivede k varu, začne se na něm dělat pěně. Klidně můžete ještě mírně snížit teplotu a stěrkou míchat, oddělovat zkaramelizované kousky ode dna. Až dostane máslo tmavě zlatavou barvu, sundejte ho z plotny a ideálně hned přelijte do studené misky, aby se v horkém hrnci nepřipálilo. Dávejte pozor, ať to misky přesunete všechny hnědé částečky, ty dělají výbornou karamelově oříškovou chuť a mazanci dají krásnou barvu. Nechejte lehce vychladnout.

  3. Mouku smíchejte se špetkou soli, citronovou kůrou a krupicovým cukrem. Přilijte mléko s droždím, vychlazené rozpuštěné máslo, vyklepněte vejce, vsypejte nasekané ořechy. Ořechy nasekáte výborně pomocí 5sec chopperu Tefal. Promíchejte v robotu Tefal Wizzo, dokud nebude těsto hladké, vláčné a nelepivé.

  4. Mísu s těstem přikryjte plastovým víčkem ze sady Ingenio (perfektně pasuje na mísu od robota Tefal Wizzo) a nechejte na teplém místě kynout hodinu.

  5. Těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na dvě části, jednu trochu větší, druhou menší. Hrnce Tefal Ingenio o průměru 17 a 21 cm vymažte tukem nebo vystříkejte olejem. Dejte do nich bochánky těsta a přiklopte plastovým víkem. Nechejte ještě 15 až 20 minut kynout. Že je těsto připravené poznáte tak, že pevně zatlačené víko z hrnce vyskočí.

  6. Vykynuté těsto potřete rozšlehaným vejcem a posypejte nasekanými vlašskými ořechy.

  7. Na hrnec nacvakněte rukojeť, vložte do trouby a rukojeť opět odcvakněte.

  8. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C, ve střední části trouby. Po deseti minutách pečení ztlumte teplotu na 150 °C a dopékejte asi 45 až 55 minut. Řiďte se vlastní troubou a mazance hlídejte, aby se nespálily. Hotové budou, až po vpíchnutí špejle do středu mazance, vyjde čistá, ne obalená těstem. Opět nasaďte rukojeť a vyndejte oba hrnec ven.

  9. Nechejte úplně vychladnout a poté krájejte.

  10. Příjemný bonus navíc? Hrnce Tefal Ingenio jsou z tak kvalitního materiálu, že po pečení nebudou vůbec špinavé. Stačí je jen velice lehce opláchnout vodou a utřít suchou utěrkou nebo bez vody jen otřít papírovou utěrkou.

Dobrou chuť! photo-1522704483886-8a0eedc2b915

Zdroj: Unsplash